Αύξηση προϋπολογισμού για 2 δράσεις του νέου ΕΣΠΑ – προαναγγελία νέων προγραμμάτων

bg-05

Εξαιτίας του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» από τα 78 στα 110 εκατ. ευρώ και του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από τα 70 στα 90 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι οι 16.193 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέραν της αύξησης του προϋπολογισμού, των παραπάνω προγραμμάτων, ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε και την προκήρυξη μιας σειράς νέων δράσεων, με την πρώτη να αναμένεται εντός του Μαΐου. Πρόκειται για τη δράση που θα ενισχύσει τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta – clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ. Επίσης ακολουθούν δράσεις που αφορούν:

• Σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.
• Ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
• Επιχειρηματικές επενδύσεις στην Έρευνα και την Καινοτομία για την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ.
• Υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησής τους, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.
• Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, προϋπολογισμού 248 εκατ. ευρώ.

Εκτός των προαναφερθεισών δράσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και συγκεκριμένα στον τομέα της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

• Για την καταπολέμηση της ανεργίας (400 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι από τα μέσα του 2015 υλοποιούνται δράσεις κοινωφελούς εργασίας με 52.818 ωφελούμενους. Σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016 θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο τη δημιουργία 91.000 νέων θέσεων εργασίας.
• Για τη στήριξη των νέων επιστημόνων (105 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα επιδοτεί την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού, υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και μετα-διδακτορικούς ερευνητές (3.000 ωφελούμενοι ανά κύκλο) και πρακτική άσκηση φοιτητών (6.000 ωφελούμενοι ανά έτος).
• Για τη στήριξη του σχολείου και την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής (190 εκατ. ευρώ) με απασχόληση πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών κάθε έτος.
• Για τη διά βίου μάθηση και επαγγελματική εκπαίδευση (34 εκατ. ευρώ).
• Για την κοινωνική οικονομία (55 εκατ. ευρώ) μέσω δράσεων υποστήριξης της απασχόλησης σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
• Για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (185 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 81.000 παιδιά χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών.

Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αφορούν το περιβάλλον και εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ)» ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων διατίθεται σε έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (273 εκατ. ευρώ), δίκτυα ύδρευσης (50 εκατ.), συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων (49 εκατ. ευρώ) και περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura (17,5 εκατ. ευρώ).

Ετικέτες

Κοινοποιήστε

  • Κατηγορία

  • Φίλτρα

  • Ημερομηνία

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία! Μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση για την επιχείρησή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας