Σημαντικές παρεμβάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

bg-05

Σημαντικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, πρώην ΤΕΜΠΜΕ,  www.etean.com.gr) :

• Αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ με δυνατότητα να επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων μέχρι το Μάιο του 2014. Η ακριβής διάρκεια της επιμήκυνσης θα εξαρτάται από τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει κάθε δανειολήπτης με την τράπεζά του. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί ήδη και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Νοέμβριο.
• Δημιουργία νέου προγράμματος για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις, με την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 170 εκ. ευρώ θα αποτελέσουν τη βάση του νέου προγράμματος, για τη λειτουργία του οποίου μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης των κεφαλαίων στο 1:1, ενώ δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες και να είναι επιλέξιμοι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Έτσι τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης θα μπορούν να ανέλθουν στα 340 εκ. ευρώ ενώ το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 4%, αφού με τη μείωση της μόχλευσης η επιδότηση επιτοκίου διαμορφώνεται στο 50% του επιτοκίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα 130 εκ. του ταμείου επιχειρηματικότητας, οι ίδιες οι τράπεζες έκριναν πως μπορούν να απορροφηθούν και παραμένουν διαθέσιμα στα υφιστάμενα προγράμματα, για τα οποία επίσης ο συντελεστής μόχλευσης διαμορφώνεται στο 1:1 προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφησή τους. Η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος θα γίνει με τροπολογία, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του επενδυτικού νόμου.
• Αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικά προβλήματα των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», Ταμείο Ενάλιο και Ταμείο Εγγυοδοσίας. Σημειώνεται ότι για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προωθείται η μείωση κατά 50% των 26 πιστοποιητικών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα να προσκομίσει ο δανειολήπτης, ενώ για το Ενάλιο θα εκδοθεί νέος οδηγός καθώς μέχρι σήμερα ήταν μηδενική η απορρόφηση των 35 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο είναι προικοδοτημένο με 150 εκ. ευρώ που παραμένουν αναξιοποίητα.
• Ενεργοποιείται το πρόγραμμα ύψους 90 εκ. ευρώ, για την παροχή εγγυήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες προς τους προμηθευτές τους.

Πηγή: express.gr

Ετικέτες

Κοινοποιήστε

  • Κατηγορία

  • Φίλτρα

  • Ημερομηνία

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία! Μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση για την επιχείρησή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας