Δύο υπουργικές αποφάσεις για ρύθμιση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών εντός και εκτός σχεδίου

bg-05

Στη διευκόλυνση των μικροεπενδυτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση μικρών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου, καθώς και στην ενσωμάτωση τους σε κτήρια, στοχεύουν δύο νέες Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι αποφάσεις «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτήρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς» και «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές» θα προωθήσουν διεσπαρμένες εφαρμογές με έντονο επιδεικτικό χαρακτήρα και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ενίσχυση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα, για τα φωτοβολταϊκά εκτός σχεδίου, επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε εκτός σχεδίου περιοχές, με κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60% και χωρίς να απαιτείται η αρτιότητα ή η οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Το μόνο που χρειάζεται είναι η έκδοση μιας «Έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας» που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας, με μόνα δικαιολογητικά μία σύντομη περιγραφή των εργασιών, καθώς και ένα τοπογραφικό σχέδιο με τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού.

Για την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών σε κτήρια, επιτρέπεται σε δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις, αλλά και σε ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, στο εξής δεν θα απαιτείται η έκδοση «Έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας» που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά μόνο η κατάθεση εγγράφου γνωστοποίησης των εργασιών με την υπογραφή του ενδιαφερόμενου. Την ευθύνη της εγκατάστασης και της συμμόρφωσης ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες ενσωμάτωσης που αναφέρονται, έχει ο επιβλέπων μηχανικός.

Επιπρόσθετα για την προστασία περιοχών με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, ορίζεται ότι για την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, απαιτείται γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η διαδικασία αδειοδότησης για φωτοβολταϊκά σε εντός και εκτός σχεδίου κτήρια, οικόπεδα και γήπεδα:

ΕΝΤΟΣ
ΕΚΤΟΣ
ΚΤΗΡΙΑ
≤ 10 kW Σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτήρια  Σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτήρια
10-100 kW Γνωστοποίηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Γνωστοποίηση εργασιών,

Συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφου της οικοδομικής άδειας

≥ 100 kW Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας

Συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφου της οικοδομικής άδειας

Παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας

Έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)

ΓΗΠΕΔΑ / ΟΙΚΟΠΕΔΑ
< 100 kW Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με απλούστερη διαδικασία
≥ 100 kW Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας
Ειδικές περιπτώσεις (σημαντική διαμόρφωση εδάφους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρητέα)
Έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)

Για να διαβάσετε την Υπουργική Απόφαση “Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών, και σε οικισμούς” πατήστε εδώ(pdf, 99 KB, 5 σελίδες).

Για να διαβάσετε την Υπουργική Απόφαση “Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα και κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές “πατήστε εδώ (pdf, 95 KB, 5 σελίδες).

Ετικέτες

Κοινοποιήστε

  • Κατηγορία

  • Φίλτρα

  • Ημερομηνία

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας λύσουμε κάθε απορία! Μαζί θα βρούμε την καλύτερη λύση για την επιχείρησή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας